Koje su javne ličnosti podržale SNS


Politika

Milan Aranđelović

„A ko si ti, bitango?“


+ više

+ više

Ovako je glasio naslov jednog članka koji je pre više hiljada godina izašao u Politikinom Zabavniku. U pitanju je bila anegdota u kojoj je glavni junak Vladan Đorđević koji je zajedno sa srpskim narodom dopao austrougarskog zarobljeništva. I taj Vladan se nešto jogunio, pa mu je čuvar, taj sluga okupatora, prišao i pitao ga ko je on da se buni. Onda je usledio odgovor koji je od celog događaja i načinio anegdotu koja u vekovima koji su usledili nastavlja da živi i budi opravdani nacionalni ponos. U tom odgovoru Vladan Đorđević nabraja tom malom čuvaru šta je sve radio u životu i koje je funkcije obavljao. Nabraja, nabraja, nabraja… Kraj tog zaista impresivnog i podužeg spiska Vladan Đorđević okončava pitanjem upućenom onom malom uniformisanom stvorenju. „A ko si ti, bitango?“

E, sada, taj Vladan Đorđević je, kao i većina naših političara, bio jedno konzervativno govedo, šovinista i rasista, ali je svoju autobiografsku govoranciju mogao da završi ponosnim pitanjem kojim gazi svaku vašku i krpelja koji se nađu pred njim.

I tako, dok posmatram lice dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu kako mi se kezi sa onih bilborda podrške grupi ljudi koja sistematski gazi, ponižava i uništava sve što bi akademska zajednica (i naročito Pravni fakultet) trebalo da predstavlja i brani ne mogu, a da se ne zapitam da li će u budućnosti, neki Hologramski 3(D)abavnik moći da projektuje jednu anegdotu. Anegdotu u kojoj čovek sa bilborda, Sima Avramov (koji se, kako vidim, odrekao i prezimena, pa je sada izvesni Avramović) postavlja pitanje koje je Vladan Đorđević imao puno pravo, čast i zadovoljstvo da postavi.

Ili će Simu Avramov(ić)a, neko upitati.

„A ko si ti, bitango?“

Posted in Društvo, Naslovna, Politika.