Churchill


Muzika/Film/TV

Srđan Ćešić

Jel zna neko o čemu se radi u filmovima?


+ više

+ više

Ja sam juče gledao jedan film. Odma sam znao da je o Vinstonu Čerčilu. Doduše film se zove Čerčil. Ne moraš da budeš Kaminski da bi pogodio. U filmu Čerčila glumi jedan glumac. Gari Oldman. Baš ga predano glumi, ne otaljava, ima kostim i šminku, u svakoj sceni, nije ono da jednom dodje u bademantilu i papučama, jednom u kostimu za brzo klizanje. Čerčil u filmu izrazi svoje stavove o celom nizu pitanja. Nekad to uradi sa odredjenom emocijom. Mislim da neću da pogrešim ako każem da mesta u filmu gde su emocije możete da prepoznate po muzici. Ako je mala emocija onda mala muzika. Ako je velika emocija onda violine, čela, bubnjevi, zurle, talambasi, slonovi, cela sultanova svita. Ako je umešano i onostrano nadahnuće onda preko svega toga još hor evnuha AAAAAAAAAA.

Čerčil u filmu sretne ceo niz ljudi: generala Montgomerija, generala Ajzenhauera, svoju żenu, engleskog kralja i svi oni su adekvatan izbor ličnosti za film o Čerčilu. Nema ni jednom da sretne neke rendom karaktere kao naprimer Baster Kitona, Gozilu ili japanske mange. Sve ih sretne u očekivanom kontekstu. Generale sretne u ratnoj sobi, daktilografkinju u kancelariji, a nikad se ne desi da sa kraljem pije čaj u bračnom krevetu ili da se sa żenom sreo na pijaci roblja u Najrobiju. Iz svega tog zaključujem da film ima scenario koji je tačno predvideo ko će šta da priča i kojim redom. Ne bi me čudilo ni da je film posle snimanja prošao i kroz nekakav proces montaże u kojoj su scene poredjane odredjenim redom. I tako onda jedno dva sata. Ili vreme sporije prolazi kad se gleda film. Ili kad se ne gleda. Onda se Čerčil tokom filma ne slaže oko nečega. Onda se složi. Onda neki problem sa gospođom Čerčil. Onda se to reši. Onda na jednom mestu moli boga. Onda se molitva pretvori u nešto što bi mogao da bude monolog iz Kralja Lira u kom Kralj Lir doziva oluju ali nisam siguran jer nikad nisam gledao Kralja Lira i nisam čitao Šekspira jer njegovi junaci mnogo pričaju pa ne mogu da pratim. I onda se ne desi ništa. Onda sam zaspao, onda sam se nekad probudio ali čini mi se da film još nije bio gotov. I onda se na kraju, na crnoj pozadini vrte neka imena ljudi, opet uz muziku.

I sad kad imaš Čerčila, koji je u stvarnosti ratovao svuda od Jużne Afrike do Turske, na Galipolju posadio par desetina hiljada ljudi, učestvovao u jedno četri genocida u Indiji, pobedio Hitlera, dobio Nobela za knjiżevnost i izgovarao bolje vanlajnere nego Frenk Sinatra, rečju baš osoba kakvu bi hteo u filmu, kako onda odlučiš da żeliš baš da ispitaš njegovu stranu u kojoj on baš ništa dva sata?

Ili ja możda nemam pravi video kodek na kompjuteru pa mi ne pokazuje sav sadrżaj? Ili VLC plejer ima neko dugme koje pritisneš pa veverica sa kišobranom vozi bicikl oko Čerčila i Šerliz Tajron radi nejkid jogu engleskom kralju iznad lica?

Posted in Muzika/Film/TV, Naslovna.