Djordje Balasevic – Dno dna


Muzika/Film/TV

Milan Aranđelović

Da se odmah na početku razumemo, od onih sam koje kada ih pitaju šta slušaju odgovore kako slušaju Balaševića.


+ više

+ više

Volim njegove pesme, njegove priče sa koncerta znam napamet (omiljene su mi mađarski carinik i baba i televizor). I ma koliko ljudima sa strane to delovalo patetično ili otužno, volim svu tu empatiju i atmosferu koja provejava između njega na sceni i nas u publici.

Modernim rečnikom govoreći spadam među „đotove“.

Sa druge strane, ako izuzmemo album „Devedesete“ koji sam slušao po otporaškoj službenoj dužnosti, poslednji Balaševićev album koji sam kupio i slušao jeste „Naposletku…“. I taj mi je delovao previše „narodnjački“ (i to ne onaj kantri-narodnjak koji je Balašević negovao ranijih godina/decenija, već ovaj naš, domicilni), ali kada sam ga već kupio valja ga i preslušati. Iz istih razloga sa prestao da slušam i „nove hitove“ Riblje čorbe i Bajage. Možda sam konzervativan, ali kada mi je do narodnjaka onda pustim Plavi orkestar i padnem u sevdah, čaše lomim, ruke mi krvave…

Privučen tolikom histerijom i famom stvorenom na društvenim mrežama smogao sam snage da poslušam novu Balaševićevu pesmu „Dno dna“ za koju se priča da je zabranjena na radio stanicama širom Srbije (jerbo diktatura i te munje).

Nisam muzički obrazovan tako da ne mogu da sudim i procenjujem, ali mi melodija zvuči vraški poznato kao neki Balaševićevi raniji radovi. Stihovi mi deluju previše bledunjavo, slabo i neoriginalno. Ima tu nekoliko zicer-rima u Balaševićevom stilu, ali ništa vredno pomena i pamćenja.

Na kraju se spominju „…i isti krezubi statisti mlate barjakom…“ što je prilično neukusno, zasnovano na predrasudama i neodoljivo podseća na Balaševićevu odu „Laku noć Janezi“ posvećenu otcepljenju Slovenaca iz naše zajedničke otadžbine, davno upokojene SFRJ. Ova pesma počinje stihovima „Laku noć braćo Janezi, Shvatam vas, sve su to geni, Mame vas habsburški kavezi, Neko je rođen da šeni…“.

Da li smo nešto naučili iz istorije ili smo osuđeni da ponavljamo iste (muzičke) greške?

Posted in Muzika/Film/TV, Naslovna, Video.