Poverenik: Gradonačelnik Valjeva vršio pritisak na tužioca


Politika

Nikola Jovanović

Ne znam šta je gore – to što se niko nije uzbudio povodom informacije da je gradonačelnik Valjeva vršio pritisak na tamošnjeg tužioca ili što iz Državnog veća tužilaca poručuju da za to nema sankcija.


+ više

+ više

Naime, DVT bi mogao da objavi da je gradonačelnik primenjivao nedozvoljeni uticaj na tužioca, on se čak u pretnjama pozivao da će sve dogovoriti sa republičkim javnim tužiocem i ministarskom pravde.

E sad, i republički javni tužilac i ministarka su u veću DVT koje bi o ovom slučaju trebalo da raspravlja, kao i predsednik Odbora za pravosuđe Skupštine, a neki članovi tog tela već navode da bi moglo da dođe do toga da se odluka čak ni ne objavi jer umesto 11 članova imaju deset pa je moguće da o ovoj “političkoj” stvari rezultat bude pet prema pet.

Ukoliko se to zaista dogodi DVT će poslati poruku da je pritisak na tužioce jedna normalna stvar.

Tek u takvoj situaciji tužioci će samo “pakovati” slučajeve u “fioke” i izvlačiti ih iz istih samo “kad telefon zazvoni”.

Odbornici Skupština grada Valjeva bi u normalnim okolnostima morali da smene gradonačelnika koji vrši pritisak na pravosuđe.

Međutim, pravilo vladajuće većine u Srbiji jače je od Ustava i proklamovane nezavisnosti pravosuđa, te teško da će gradonačelnika zbog toga smeniti.

U svakom slučaju, čeka se sednica DVT da bi videli da li je struka sačuvala mrvu dostojanstva, koja bi jednog dana, nadam se, mogla da se pretvori u lavinu.

Posted in Društvo, Hronika, Naslovna, Politika, Preporuka.