Dan Republike – skica za portret zemlje koja je otišla u budućnost


Blog

Zoran Čičak

Bila je to jedna sasvim lepa zemlja i istovremeno pristojna i nadasve ozbiljna država. U mnogo čemu, to je bila država ispred svog vremena.


+ više

+ više

Odbijala je da prihvati vekovne verske i nacionalne podele i suzbijala mržnje koje su one stvarale; odbijala je da prihvati tadašnje blokovske podele i svrsta se sa jedne ili druge strane Gvozdene zavese; odbijala je da joj drugi kroje sudbinu, ali nije zato zaostajala za njima.

Imala je svoje brodove, trgovačke i ratne, koji su nosili njenu zastavu.

Imala je i svoju nacionalnu aviokompaniju i nacionalni automobil.

Imala je svog Nobelovca, svoje olimpijske pobednike i evropske šampione u fudbalu.

Nije bila članica Evropske zajednice ali je redovno učestvovala na takmičenjima Evrovizije, gde je jednom čak i pobedila.

I ako bi nas neki stranac danas zapitao: kakva je to zemlja bila? – da li tačno znamo šta bismo mu odgovorili? Šta su urbane legende a šta istorijske činjenice? Čega se zaista sećamo a šta samo zamišljamo?

Da li bi slika, koju bismo tom strancu pokušali da opišemo, bila drugačija da decenije koje su usledile nakon što nam se ona urezala u pamćenje – uključujući tu i sadašnji trenutak – nisu bile onakve kakve su bile?

Za nas koji smo u Jugoslaviji živeli odgovori na ova pitanja biće nužno subjektivni, u većoj ili manjoj meri. U njima će biti predrasuda, pozitivnih i negativnih, Frojdovog “optimizma pamćenja” i porodičnih sećanja, polunaučene istorije i još slabije naučene geografije.

Sentimentalna mapa Jugoslavije je zato lična i relativna i naš zamišljeni stranac bi je teško mogao razumeti.

Danas, na praznik te zemlje, nećemo se vraćati u istoriju niti prepisivati statistike – umesto toga zadržaćemo se na ovih desetak skica za portret…

Posted in Blog, Društvo, Naslovna, Region.