Da li je slika Sovjetske Rusije prikaz tranzicione i napredne Srbije

Moj stav


Milan Aranđelović

Povodom sto godina od Ruske revolucije u novom broju Politikinog Zabavnika ponovo je objavljen novinski članak koji je, kao dopisnik Politike iz Sovjetske Rusije, napisao Stanislav Vinaver.


+ više

Iako je ovaj članak naš najstariji dnevni list izvorno objavio u novembru 1919 godine ne mogu da se otmem utisku da ondašnje i tamošnje prilike koje opisuje naš slavni književnik, diplomata, prevodilac i zajebant opšte prakse neodoljivo podsećaju na neke nama bliske i savremene neprilike.

Vinaver, između ostalog, navodi reči ruskog lekara Grigorija Petrova koji „naziva boljševizam đubrevitom jamom celoga sveta, cloaca maxima. Po njegovom mišljenu boljševizam je zagađen desetinama hiljada zločinaca, prestupnika, ubica, palikuća, pljačkaša, lopova kojima je revolucija otvorila tamnička vrata, koji su našli svoj prljavi račun da stupe u kolo vladajuće stranke, da stupe u red povlašćenih, da žive lakše no ostali u užasnim uslovima za život, stvorenim revolucijom, ljudi koji mogu da pljačkaju državu i pojedince, gotovo bez nadzora, i imaju sve privilegije, što ih takozvana diktatura proleterijata daje grupi koja sebe naziva boljševicima.“

Zvuči poznato?

U daljem tekstu sam Vinaver daje sopstvene utiske i impresije o socijalističkom raju u kome se obreo.

„Boljševizam jeste svesno i nasilno uvođenje i izvođenje marksizma u jednoj zaostaloj poludivljoj, razorenoj zemlji. Pošto je i teren nezreo na kome se izvodi i ljudski materijal kojim i nad kojim se to izvodi nedorastao za ono što se čini, to je posledica prosta i jasna: većina stvari ostaje na hartiji, a u životu prima divlje, neobuzdane fantastične forme, koje zavise od mase mesnih okolnosti. Ovde, u punom smislu te reči jedni isti dekreti na raznim mestima stvaraju sasvim druge uslove za život, za rad, za opstanak.“

Da li vam ovaj slikoviti opis liči na jedan nama malo vremenski i prostorno bliži eksperiment?

Na sopstveno pitanje da li može da se živi u Sovjetskoj Rusiji naš dopisnik sa lica mesta nas upućuje na roman „Ostrvo doktora Moroa“ u kome ludi naučnik sprovodi bolne i užasne eksperimente nad zverima kako bi od njih načinio ljude. Ali, avaj. Nakon ubistva doktora plemenitih namera sve životinje se vraćaju svojoj iskonskoj zverskoj prirodi.

U tom pozitivnom i veselom duhu Vinaver i završava svoju reportažu.

„Sva je Sovjetska Rusija danas jedno užasno ostrvo Lenjina, Trockoga, Gorkoga, Petersa, Lacisa, Djeržinskoga. Pod njihovim strašnim testerama i noževima stvara se nasilno, krvavo, divljački svirepo, neki nov, budući čovek. No, zverovi su počeli da se bune, i uskoro će možda fanatični i učeni vršilac krvavih opita da bude divljački premlaćen od svojih sopstvenih zverova.“

Posted in MojStav, Naslovna and tagged .
   • Suzana Trninić


    Mediji

    Suzana Trninić

    Novinarima Slobodne Evrope I Glasa Amerike zabranjen ulazak u parlament. Zakonom prokazani kao “strani agenti”.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Region

    Zoran Čičak

    Krajem novembra Atlantski savet u SAD – „incijativa za buduću Evropu“, kako ova institucija voli da napiše na svojim publikacijama – objavio je predlog nove strategije SAD za region Balkana.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Dragana Đermanović


    Nauka/Tehnologija

    Dragana Đermanović

    Debata o neutralnosti interneta ovih dana je dostigla svoj vrhunac u SAD. Kakva je situacija u Srbiji i Evropi?


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Blog

    Nebojša Vučinić

    Odavno se nisam bavio politikom u Srbiji. Danas sam objavio blogpost, u stvari jednu vrstu uputstva how to, step-by-step, kako po mom mišljenju neke stvari valja uraditi i kako se treba ponašati.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Tamara Spaić


    Kultura

    Tamara Spaić

    Neko mora da izadje na binu i kaže glasno. Ali ja ne znam šta da im kažem. Smisliš ili ne izadješ na binu, to je tvoja odluka.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Dušan Nedeljković


    Politika

    Dušan Nedeljković

    Zaprepašćen sam koliko je dece nevoljeno rođeno u Srbiji. Odnosi se na 18+


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nikola Jovanović


    Politika

    Nikola Jovanović

    Ne znam šta je gore – to što se niko nije uzbudio povodom informacije da je gradonačelnik Valjeva vršio pritisak na tamošnjeg tužioca ili što iz Državnog veća tužilaca poručuju da za to nema sankcija.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Blog

    Zoran Čičak

    Bila je to jedna sasvim lepa zemlja i istovremeno pristojna i nadasve ozbiljna država. U mnogo čemu, to je bila država ispred svog vremena.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Suzana Trninić


    Mediji

    Suzana Trninić

    “I gledam, baš jedva čekam da vidim šta će i kako će da postupe tužioci i svi ostali. Baš da vidim ko će da budu batinaši“. Aleksandar Vučić.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Marković


    Video

    Milan Marković

    Da li ste nekad čuli narodnu izreku ili poslovicu čije značenje niste znali?


    + više

    + više
    Continue reading →