Da li je slika Sovjetske Rusije prikaz tranzicione i napredne Srbije

Moj stav


Milan Aranđelović

Povodom sto godina od Ruske revolucije u novom broju Politikinog Zabavnika ponovo je objavljen novinski članak koji je, kao dopisnik Politike iz Sovjetske Rusije, napisao Stanislav Vinaver.


+ više

Iako je ovaj članak naš najstariji dnevni list izvorno objavio u novembru 1919 godine ne mogu da se otmem utisku da ondašnje i tamošnje prilike koje opisuje naš slavni književnik, diplomata, prevodilac i zajebant opšte prakse neodoljivo podsećaju na neke nama bliske i savremene neprilike.

Vinaver, između ostalog, navodi reči ruskog lekara Grigorija Petrova koji „naziva boljševizam đubrevitom jamom celoga sveta, cloaca maxima. Po njegovom mišljenu boljševizam je zagađen desetinama hiljada zločinaca, prestupnika, ubica, palikuća, pljačkaša, lopova kojima je revolucija otvorila tamnička vrata, koji su našli svoj prljavi račun da stupe u kolo vladajuće stranke, da stupe u red povlašćenih, da žive lakše no ostali u užasnim uslovima za život, stvorenim revolucijom, ljudi koji mogu da pljačkaju državu i pojedince, gotovo bez nadzora, i imaju sve privilegije, što ih takozvana diktatura proleterijata daje grupi koja sebe naziva boljševicima.“

Zvuči poznato?

U daljem tekstu sam Vinaver daje sopstvene utiske i impresije o socijalističkom raju u kome se obreo.

„Boljševizam jeste svesno i nasilno uvođenje i izvođenje marksizma u jednoj zaostaloj poludivljoj, razorenoj zemlji. Pošto je i teren nezreo na kome se izvodi i ljudski materijal kojim i nad kojim se to izvodi nedorastao za ono što se čini, to je posledica prosta i jasna: većina stvari ostaje na hartiji, a u životu prima divlje, neobuzdane fantastične forme, koje zavise od mase mesnih okolnosti. Ovde, u punom smislu te reči jedni isti dekreti na raznim mestima stvaraju sasvim druge uslove za život, za rad, za opstanak.“

Da li vam ovaj slikoviti opis liči na jedan nama malo vremenski i prostorno bliži eksperiment?

Na sopstveno pitanje da li može da se živi u Sovjetskoj Rusiji naš dopisnik sa lica mesta nas upućuje na roman „Ostrvo doktora Moroa“ u kome ludi naučnik sprovodi bolne i užasne eksperimente nad zverima kako bi od njih načinio ljude. Ali, avaj. Nakon ubistva doktora plemenitih namera sve životinje se vraćaju svojoj iskonskoj zverskoj prirodi.

U tom pozitivnom i veselom duhu Vinaver i završava svoju reportažu.

„Sva je Sovjetska Rusija danas jedno užasno ostrvo Lenjina, Trockoga, Gorkoga, Petersa, Lacisa, Djeržinskoga. Pod njihovim strašnim testerama i noževima stvara se nasilno, krvavo, divljački svirepo, neki nov, budući čovek. No, zverovi su počeli da se bune, i uskoro će možda fanatični i učeni vršilac krvavih opita da bude divljački premlaćen od svojih sopstvenih zverova.“

Posted in MojStav, Naslovna and tagged .
   • Tamara Spaić


    Društvo

    Tamara Spaić

    Papagajsko, besomučno recitovanje klimoglavaca u Skupštini da će “brže dobijanje ličnih dokumenata” povećati “ekonomski razvoj i prosperitet” bio je neviđena šamarčina svima nama. Kako smo odgovorili?


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Dušan Nedeljković


    Društvo

    Dušan Nedeljković

    Ja sam zaista mislio da nikada neću biti nadrkani matorac.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Politika

    Nebojša Vučinić

    Zakon, zakonitost i zaštita i poštovanje zakona u zemlji Srbiji. Sve dovedeno do apsurda. Čak i na mestu gde je zaštita zakona radna obaveza.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Milan Krstić

    Moj stav


    Milan Krstić

    Srbija je očekivala više od posete Mičela. Sada, nakon smene Tilersona, javnost želi „da Ves Mičel ode, a da se Hojt Ji ne vrati“. U četiri tačke (simbolično) iznosim svoj stav o realnosti tih želja.


    + više

    Continue reading →
   • Srđan Ćesić


    Društvo

    Srđan Ćešić

    Šta se dešava sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve?


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Tamara Spaić


    Društvo

    Tamara Spaić

    Razgovor sa Nebojšom Spaićem (1961-2017) o ulozi i odgovornosti medija za ratove devedesetih, o profesionalizmu i budućnosti srpskog novinarstva vodio je sredinom 2001. godine Slaviša Lekić, novinar i aktuelni predsednik NUNS-a.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Srđan Garčevic


    Knjiga

    Srđan Garčević

    Dole turizam, živelo skitničarenje


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Politika

    Nebojša Vučinić

    Još jedna od analiza izbora u Beogradu. Sa distance, o svim problemima i greškama.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Politika

    Zoran Čičak

    Čak ni 1946. godine sovjetski savetnici nisu mogli da sanjaju o tome da se lepo ušetaju u OZN-u i tamo na izvolte dobiju kartoteke, podatke o jugoslovenskim građanima, preduzećima, državnim organima.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Politika

    Milan Aranđelović

    Beograde, dobro jutro!


    + više

    + više

    Continue reading →