Budale


Kultura

Tamara Spaić

Neko mora da izadje na binu i kaže glasno. Ali ja ne znam šta da im kažem. Smisliš ili ne izadješ na binu, to je tvoja odluka.


+ više

+ više

Ovako otprilike teče dijalog između profesorke Srbijanke Turajlić, junakinje fantastičnog dokumentarca “Druga strana svega”, i njene ćerke Mile Turajlić koja je autor tog dokumentarca, snimanog i pripremanog 5 godina i nagradjenog erupcijom emocija publike koja ga je premijerno sinoć odgledala u Sava centru.

Taj dijalog je suštinsko pitanje bačeno u lice publici. Šta ćeš ti da radiš nakon što si odgledao film o vremenu koje si ili preživeo ili nasledio kao sećanje i negativno iskustvo svojih roditelja? Da li ćeš da se popneš na binu ili ćeš da pobegneš i nastaviš da ćutiš? Da li si bio budala kad si odlučio da glasno živiš iako ti to nije donelo ni stan, ni posao, ni platu? Da li ćeš da budeš budala i da izabereš isti taj put, očigledno neuspešan u materijalnom smislu i materijalnom svetu.

Gledajući film, osećala sam se kao na komemoraciji budalama i aplaudirala iz sve snage na kraju i između, a ponegde jedva izdržala da se ne zarozam u suze. Ne zato što uvek biram da budem budala, nego zato što je jasno da su došle i dolaze iste ili bolje budale od nas.

Jer, Mila Turajlić je ipak izašla na binu i prikazala nam film. I poruka i sva plemenita pitanja iz tog fimla čula su se i dalje od Trga slobode u Beogradu – osvojio je najveću nagradu za dokumentarni film, u Amsterdamu.

Sve budale na ovom svetu liče jedna na drugu, da se ironijski poslužim Tolstojevom najcitiranijom rečenicom, i zato su film o jednoj profesorki koja se uvek borila za slobodu i pravičnost, za svoje studente i za svoje ideale, bez obzira što se odvija u jednom malom gradu, još manje zemlje koja ne utiče ni na šta, razumeli u Amsterdamu i nagradili.

Gledajte film, uživajte i budite budala. Jer samo takve budale su pokretale svet. I Beograd je svet.

Posted in Društvo, Kultura, Naslovna.
   • Suzana Trninić


    Mediji

    Suzana Trninić

    Novinarima Slobodne Evrope I Glasa Amerike zabranjen ulazak u parlament. Zakonom prokazani kao “strani agenti”.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Region

    Zoran Čičak

    Krajem novembra Atlantski savet u SAD – „incijativa za buduću Evropu“, kako ova institucija voli da napiše na svojim publikacijama – objavio je predlog nove strategije SAD za region Balkana.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Dragana Đermanović


    Nauka/Tehnologija

    Dragana Đermanović

    Debata o neutralnosti interneta ovih dana je dostigla svoj vrhunac u SAD. Kakva je situacija u Srbiji i Evropi?


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Blog

    Nebojša Vučinić

    Odavno se nisam bavio politikom u Srbiji. Danas sam objavio blogpost, u stvari jednu vrstu uputstva how to, step-by-step, kako po mom mišljenju neke stvari valja uraditi i kako se treba ponašati.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Dušan Nedeljković


    Politika

    Dušan Nedeljković

    Zaprepašćen sam koliko je dece nevoljeno rođeno u Srbiji. Odnosi se na 18+


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nikola Jovanović


    Politika

    Nikola Jovanović

    Ne znam šta je gore – to što se niko nije uzbudio povodom informacije da je gradonačelnik Valjeva vršio pritisak na tamošnjeg tužioca ili što iz Državnog veća tužilaca poručuju da za to nema sankcija.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Blog

    Zoran Čičak

    Bila je to jedna sasvim lepa zemlja i istovremeno pristojna i nadasve ozbiljna država. U mnogo čemu, to je bila država ispred svog vremena.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Suzana Trninić


    Mediji

    Suzana Trninić

    “I gledam, baš jedva čekam da vidim šta će i kako će da postupe tužioci i svi ostali. Baš da vidim ko će da budu batinaši“. Aleksandar Vučić.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović

    Moj stav


    Milan Aranđelović

    Povodom sto godina od Ruske revolucije u novom broju Politikinog Zabavnika ponovo je objavljen novinski članak koji je, kao dopisnik Politike iz Sovjetske Rusije, napisao Stanislav Vinaver.


    + više
    Continue reading →
   • Milan Marković


    Video

    Milan Marković

    Da li ste nekad čuli narodnu izreku ili poslovicu čije značenje niste znali?


    + više

    + više
    Continue reading →