Budale


Kultura

Tamara Spaić

Neko mora da izadje na binu i kaže glasno. Ali ja ne znam šta da im kažem. Smisliš ili ne izadješ na binu, to je tvoja odluka.


+ više

+ više

Ovako otprilike teče dijalog između profesorke Srbijanke Turajlić, junakinje fantastičnog dokumentarca “Druga strana svega”, i njene ćerke Mile Turajlić koja je autor tog dokumentarca, snimanog i pripremanog 5 godina i nagradjenog erupcijom emocija publike koja ga je premijerno sinoć odgledala u Sava centru.

Taj dijalog je suštinsko pitanje bačeno u lice publici. Šta ćeš ti da radiš nakon što si odgledao film o vremenu koje si ili preživeo ili nasledio kao sećanje i negativno iskustvo svojih roditelja? Da li ćeš da se popneš na binu ili ćeš da pobegneš i nastaviš da ćutiš? Da li si bio budala kad si odlučio da glasno živiš iako ti to nije donelo ni stan, ni posao, ni platu? Da li ćeš da budeš budala i da izabereš isti taj put, očigledno neuspešan u materijalnom smislu i materijalnom svetu.

Gledajući film, osećala sam se kao na komemoraciji budalama i aplaudirala iz sve snage na kraju i između, a ponegde jedva izdržala da se ne zarozam u suze. Ne zato što uvek biram da budem budala, nego zato što je jasno da su došle i dolaze iste ili bolje budale od nas.

Jer, Mila Turajlić je ipak izašla na binu i prikazala nam film. I poruka i sva plemenita pitanja iz tog fimla čula su se i dalje od Trga slobode u Beogradu – osvojio je najveću nagradu za dokumentarni film, u Amsterdamu.

Sve budale na ovom svetu liče jedna na drugu, da se ironijski poslužim Tolstojevom najcitiranijom rečenicom, i zato su film o jednoj profesorki koja se uvek borila za slobodu i pravičnost, za svoje studente i za svoje ideale, bez obzira što se odvija u jednom malom gradu, još manje zemlje koja ne utiče ni na šta, razumeli u Amsterdamu i nagradili.

Gledajte film, uživajte i budite budala. Jer samo takve budale su pokretale svet. I Beograd je svet.

Posted in Društvo, Kultura, Naslovna.