Moj stav – Biljana Stepanović

Moj stav


Biljana Stepanović

Zašto će kreacija školskih uniformi koju je Dragana Ognjenović poklonila državi upropastiti celu ideju


+ više

Nisu lepe školske uniforme, a nisu ni namere

Konačno smo videli kako izgledaju te čuvene uniforme koje Ministastvo prosvete na čelu sa ministrom Mladenom Šarčevićem odavno najavljuje. Ružneeeee…. da ružnije teško mogu biti. Što je najgore, kreuirala ih je Dragana Ognjenović, školovana a ne nabeđena kreatorka, poznata po krajnje svedenom stilu i uglavnom crno-belim kombincijama.
Dragana Ognjenović je ovu svoju kreaciju donirala, dakle nije naplatila, i ne treba biti maliciozan pa sad zaključiti da možda zato ovako i izgleda. De gustibus non disputandum est, o ukusima ne treba raspravljati, ali mogla je ona to i lepše.
Ovde je, odnekud, pomislila da je deci nižih razreda osnovne škole baš primereno da nose drečavo naranžaste kravate i plave klasične košulje (i dečaci i devojčice), narandžaste hozent tregere (devojčice i to na suknjice) i teget sakoe (dečaci). Bar da se držala svoje crno-bele filozofije, pa da je „opalila“ crne pantalone i bele košuljice, manje bi pogrešila. Ovako, izgleda vrlo komično, a ono što je važnije, bez ikakvog osećaja i za ukus i za stil dece, a posebno za praktičnu stranu te uniforme.
Jer, da bi deca prihvatila da nose školske uniforme, umesto da ih skidaju, izbegavaju, pa bivaju prisiljavana od roditelja i nastavnika, one moraju da im odgovaraju. A da li zaista neko smatra da košulja, kravata i sako odgovaraju sedmogodišnjem (osmogodišnjem, devetogodišnjem…) dečaku? Od svih dukseva, majica, džemperića, pantalona, baš to bi najradije svakog dana po ceo dan nosio? Ili devojčica – od svih haljinica, bluzica, suknjica, ona bi rado navlačila hozentregere da joj kao drže suknjicu u kombinaciji sa muškom košuljom i kravatom?
Pa kad odu na fizičko – u školama u kojima se to još praktikuje – krenu da skidaju svu tu odeću, da je slažu i odvajaju kako se ne bi pomešala? Taman to završe, obuku opremu za fizičko, krenu da trče kad ono – moraju da se vrate da se opet presvuku u odela i kravate, da ne zakasne na sledeći čas.
Apsurdno? Jeste. Neizvodljivo? Očigledno. Zato će za rezultat imati vrlo brzo odbacivanje ovih uniformi i kompromitaciju cele ideje. Samo što će roditelji biti prethodno primorani da plate uniforme po 6.000 dinara i da ih vikendom peru i suše, i to ako imaju samo jedno dete školskog uzrasta. Za te pare mogli su da kupe tri do pet duksića.
Zašto je ova tema bitna i zašto uopšte zaslužuje prostor? Zato što sadašnja vlast, sve što radi, radi nepromišljeno i nasilno, bez plana i bez bilo kakve diskusije, ne obazirući se na one kojih se ta stvar tiče. Dobijanje mandata da formiraju izvršnu vlast, čiji je valjda posao da služi građanima, oni shvataju kao mandat da rade bukvalno šta hoće, uprkos tim istim građanima. Tako se stiglo do kraja, do najmlađe dece. Na jednoj strani, u Zemunu, smenjuju direktora uprkos protivljenju i dece i roditelja jer njima nije „podoban“; na drugoj strani, u Borči, uvode uniforme koje iz gore navedenih razloga ni na koji način nisu primerene deci.
Cilj je, treba se bojati, da se od najranijeg uzrasta pokaže i dokaže da vlast valja slušati šta god da nametne, pognuti glavu i ćutati, utopiti se u bezličnu masu, ne talasati i ne iskakati.
E upravo zbog toga uniforme u ovom trenutku pod ovom vlašću nikako nisu prihvatljive. Inače bi bile. Ima ih razvijeni svet, ali one tamo imaju sasvim drugu namenu. Ne da uvedu red u škole, kako to ovde najavljuje ministar prosvete, već da vizuelno i simbolički označe pripadnost školi u kojoj red već postoji.

Posted in MojStav, Naslovna and tagged .
   • Nebojša Vučinić


    Politika

    Nebojša Vučinić

    Ne pada sneg da pokrije breg… pa izgleda da neki ljudi ne ulaze u politiku tek da bi dali najbolje od sebe


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Vesna Vujić


    Društvo

    Vesna Vujić

    Komemoracija Nebojši Glogovcu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Čitam. Čitam i plačem, ko za rođenim.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Društvo

    Milan Aranđelović

    Normalna država bi preranu smrt od karcinoma pluća neke popularne osobe iskoristila kao povod za glasnu i snažnu kampanju u kojoj bi se skrenula pažnju na opasnosti od pušenja.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Region

    Zoran Čičak

    Uporište organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu ostaje jako, kako u pogledu trgovine ljudima, narkoticima i oružjem tako i u pogledu rizika kriminalne infiltracije u političke i ekonomske sisteme


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Srđan Ćesić


    Muzika/Film/TV

    Srđan Ćešić

    Jel zna neko o čemu se radi u filmovima?


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Janko Baljak


    Preporuka

    Janko Baljak

    Svi studenti i poznavaoci filma znaju šta su značile “Filmske sveske” koje je 1968. godine pokrenuo profesor Dušan Stojanović po ugledu na čuveni francuski časopis “Cahiers du Cinéma”.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Kultura

    Milan Aranđelović

    Malo humora nije na odmet.


    + više

    + više

    Žiri za dodelu “Velike nagrade Ivo Andrić” dodelio nagradu za najbolju knjigu Borisavu Bori Đorđeviću… (SMEH)

    Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica… (SMEH)

    Predsednik Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković… (SMEH)

    Član žirija za dodelu nagrade Muharem Bazdulj… (cinični SMEH)

    Finalni smehotres:
    “Ime Bore Đorđevića na engleskom je Bob Dilan, a vi vidite da li se nešto gubi u prevodu imena, rekao je Bećković i istakao da, pošto je Dilan dobio Nobelovu nagradu, podjednako ju je zaslužio i Đorđević. Đorđević je sada dobitnik nagrade jednog nobelovca”, ocenio je Bećković.

   • Milan Aranđelović


    Politika

    Milan Aranđelović

    Možda mi je besumučno čitanje krimića pomutilo pogled na realnost, ali ne verujem da će ubica Olivera Ivanovića biti pronađen ispred neke crkve.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Blog

    Nebojša Vučinić

    Crnogorska princeza, italijanska kraljica. Jelena Petrović Njegoš Jelena Savojska. Ovo je priča o ženi čiji su posmrtni ostaci krajem godine u tajnosti preneti u Italiju, iz Monpeljea


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Muzika/Film/TV

    Milan Aranđelović

    Da se odmah na početku razumemo, od onih sam koje kada ih pitaju šta slušaju odgovore kako slušaju Balaševića.


    + više

    + više
    Continue reading →