Mirko Ilić: Ako ih ignorišete huligani će doći kod vas


Društvo

Milan Aranđelović

Bio sam na predavanju Mirka Ilića na temu “Novi simboli mržnje” gde je govorio o nacističkim simbolima (i pivu) kao delu navijačke ikonografije na tribinama širom pokojne Jugoslavije.


+ više

+ više

Uz sve fotografije kojima je ilustrovao svoju priču bio sam zapanjen koliko nacističkih simbola zapravo ima na tribinama stadiona, sportskih dvorana (čak i na odbojkaškim utakmicama ženske momčadi) i oko njih. Sve ovo i nekako, ali me je posebno uplašilo što zapravo, dok nam Ilić nije skrenuo pažnju, nisam ni obraćao pažnju na to obilje nacističkih simbola na sportskim priredbama širom bivše Juge. Nije da nisam znao da su to nacistički simboli. Jesam, znao sam za sve njih. Samo nisam obraćao pažnju. I to me je najviše uplašilo. Koliko smo oguglali i ne primećujemo opasnost koja nam, i bukvalno, maše zastavama ispred očiju.
Veoma otrežnjujuće predavanje koje bi bilo korisno da pogleda svako ko makar i pomišlja da je navijanje ili gledanje bilo kog sportskog događaja gde učestvuju timovi iz zemalja od Vardara do Triglava nešto manje od kolaboracije sa zlikovcima.

E, sada, ovo je važno.

Ilić je rekao da sponzori sportskih klubova u Americi, gde nacista ima kao i kod nas, ne bi dozvolili da iza njihovih banera oko stadiona stoje zastave sa kukastim krstovima i sličnim sranjima. Tako da bi vlasnik sportskog kluba mogao da bira da li mu je draže da se odrekne novca sponzora i reklama ili naci zastava. Jasno je svima šta će odabrati.

A, dodaje Ilić, vlasnici sportskih klubova u Srbiji mahom su građani Srbije. Dakle mi, kroz porez, plaćamo da nam nacisti, koji su u ratu ubijali naše pretke i okupirali našu zemlju, mašu svojim sranjima.

Pita nas, na kraju, Mirko Ilić zašto to radimo.

Stvarno. Zašto?

Predavanje je završeno ovim pitanjem i prigodnim citatom Martina Lutera Kinga: “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war”…

Posted in Društvo, Kultura, Naslovna and tagged .
   • Suzana Trninić


    Mediji

    Suzana Trninić

    Novinarima Slobodne Evrope I Glasa Amerike zabranjen ulazak u parlament. Zakonom prokazani kao “strani agenti”.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Region

    Zoran Čičak

    Krajem novembra Atlantski savet u SAD – „incijativa za buduću Evropu“, kako ova institucija voli da napiše na svojim publikacijama – objavio je predlog nove strategije SAD za region Balkana.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Dragana Đermanović


    Nauka/Tehnologija

    Dragana Đermanović

    Debata o neutralnosti interneta ovih dana je dostigla svoj vrhunac u SAD. Kakva je situacija u Srbiji i Evropi?


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Blog

    Nebojša Vučinić

    Odavno se nisam bavio politikom u Srbiji. Danas sam objavio blogpost, u stvari jednu vrstu uputstva how to, step-by-step, kako po mom mišljenju neke stvari valja uraditi i kako se treba ponašati.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Tamara Spaić


    Kultura

    Tamara Spaić

    Neko mora da izadje na binu i kaže glasno. Ali ja ne znam šta da im kažem. Smisliš ili ne izadješ na binu, to je tvoja odluka.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Dušan Nedeljković


    Politika

    Dušan Nedeljković

    Zaprepašćen sam koliko je dece nevoljeno rođeno u Srbiji. Odnosi se na 18+


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nikola Jovanović


    Politika

    Nikola Jovanović

    Ne znam šta je gore – to što se niko nije uzbudio povodom informacije da je gradonačelnik Valjeva vršio pritisak na tamošnjeg tužioca ili što iz Državnog veća tužilaca poručuju da za to nema sankcija.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Blog

    Zoran Čičak

    Bila je to jedna sasvim lepa zemlja i istovremeno pristojna i nadasve ozbiljna država. U mnogo čemu, to je bila država ispred svog vremena.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Suzana Trninić


    Mediji

    Suzana Trninić

    “I gledam, baš jedva čekam da vidim šta će i kako će da postupe tužioci i svi ostali. Baš da vidim ko će da budu batinaši“. Aleksandar Vučić.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović

    Moj stav


    Milan Aranđelović

    Povodom sto godina od Ruske revolucije u novom broju Politikinog Zabavnika ponovo je objavljen novinski članak koji je, kao dopisnik Politike iz Sovjetske Rusije, napisao Stanislav Vinaver.


    + više
    Continue reading →