Milorad Vučelić: Levičar na visokoj nozi


Mediji

Vesna Vujić

Kada je Aleksandar Tijanić ironično izgovorio: “Izrešeto ga ko Vučela Slobu”, domaće novinarstvo je za ubuduće dobilo odrednicu za najniži profesionalni nivo.


+ više

+ više

Bila sam početnica u najstarijem listu na “Balkanu”, kada je krajem osamdesetih u “Politici” osvanuo veliki intervju sa Matijom Bećkovićem, koji je potpisao Milorad Vučelić, tada novinar NIN-a. Iako smo bili pod istim krovom, gostovanje novinara iz jednog u drugi list “Politikine” kuće nije bilo uobičajeno. Sve je tu bilo ekskluzivno, upadljivo, sagovornik, pitanja i odgovori . Upućivalo je da se nešto vanredno događa. A kada je usledila serija Vučelinih intervjua sa raznim srpskim akademicima bilo je jasno da se nešto ozbiljno sprema.

Znamo šta je bilo posle.

Kasnije kao glavni urednik RTS-a, Vučelić je razgovarao sa Slobodanom Miloševićem i od tada, bar za mene, postao “jedinica mere” za nedopustivu snishodljivost novinara prema političarima.

Ipak, kao vrhunac profesionalnog dna ostaje veseli circus na ekranu državne televizije u trenutku kada je na srskoj granici spuštena rampa za ljude koji su zbog “Oluje” izbegli iz Hrvatske.

Vreme zla. Mislili smo – bilo, ne ponovilo se.

Posted in Mediji, Naslovna and tagged .