ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Урбанизација паркова


Društvo

Vesna Vujić

Gradska uprava je “napala” zelenu oazu između Ušća i Zemuna. Pozvan je danski arhitekta da isparceliše zemljište, da urbanizuje park, praktično da ga uništi! Ko će to da plati, a ko će da profitira?


+ više

+ više

Doba najveće pošasti po Beograd bilo je krajem prošlog veka kada je gradsku upravu zauzeo Sepeo, a Zemun srpski radikali. Preko noći su instalirali kiosk urbanizam, samo je falio šator pa da vašar bude kompletan. Lokalna vlast pod upravom porodice Drašković je brzo shvatila da je poslovni prostor masna koka. U centralnim gradskim opštinama su svi lokali stavljeni pod čvrstu kontrolu, pa su cene poletele u nebo.

E sad smo stigli do građevinskog zemljišta i nekretnina. Svako parče gradske zemlje je suvo zlato, pogotovo ono na dobrim lokacijama, pa je tako nikao i “Beograd na vodi”.

Luka Ćelović, jedan od najbogatijih trgovaca, podigao je najlepše zgrade u Karađorđevoj ulici (zgradu Zadruge, hotel “Bristol” , stambeni blok preko puta Autobuske stanice), a prostor između današnjeg Brankovog mosta i pristaništa uredio je kao park. ( Inače, verujući da je za Srbe najvažnije da investiraju u nauku, celokupno bogatstvo je ostavio kao zadužbinu Beogradskom univerzitetu.)

Kad sam nedavno upitala gradskog arhitektu Milutina Folića, koji se pohvalio “Beogradom na vodi”, kako to da se taj bogati beogradski svet nije prvi setio da se naseli na samoj obali Save, odgovorio mi je da je razlog što nisu imali modernu tehnologiju za uređenje podvodnog zemljišta! Da, da, nisu znali da je onolika Venecija na balvanima.

Onda je došao Siniša Mali a sa njim, eto, Beograd je tehnološki progledao, naročito na ostatku najboljeg gradskog zemljišta pogodnog za gradnju najskupljih kvadrata. Kakva pogodnost što je taj prostor vlasništvo javnog preduzeća “Železnice Srbije”, pa mu to dođe ko ničija zemlja. Da je kojim slučajem srpski Dubai zidan na novobeogogradskoj strani, gde bi iole bio primeren, zemljište bi moralko da bude kupljeno, a ovako- zna se ko šiša “Železnicu”, za džabe.

I to nije kraj. Čim pređeš most, na desnoj strani onoliki park, samo drveće i trava, sve prazno, osim Palate “Srbija” nigde zgrade sa pogledom na Dunav. I, tu se pojavljuje vizionar, mag za nekretnine na obalama, od bugarskog Sozopola do Beograda. Gradonačelnik Mali, čovek, takoreći jarbol!

Posted in Društvo, Naslovna and tagged .
   • Nebojša Vučinić


    Politika

    Nebojša Vučinić

    Ne pada sneg da pokrije breg… pa izgleda da neki ljudi ne ulaze u politiku tek da bi dali najbolje od sebe


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Vesna Vujić


    Društvo

    Vesna Vujić

    Komemoracija Nebojši Glogovcu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Čitam. Čitam i plačem, ko za rođenim.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Društvo

    Milan Aranđelović

    Normalna država bi preranu smrt od karcinoma pluća neke popularne osobe iskoristila kao povod za glasnu i snažnu kampanju u kojoj bi se skrenula pažnju na opasnosti od pušenja.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Region

    Zoran Čičak

    Uporište organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu ostaje jako, kako u pogledu trgovine ljudima, narkoticima i oružjem tako i u pogledu rizika kriminalne infiltracije u političke i ekonomske sisteme


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Srđan Ćesić


    Muzika/Film/TV

    Srđan Ćešić

    Jel zna neko o čemu se radi u filmovima?


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Janko Baljak


    Preporuka

    Janko Baljak

    Svi studenti i poznavaoci filma znaju šta su značile “Filmske sveske” koje je 1968. godine pokrenuo profesor Dušan Stojanović po ugledu na čuveni francuski časopis “Cahiers du Cinéma”.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Kultura

    Milan Aranđelović

    Malo humora nije na odmet.


    + više

    + više

    Žiri za dodelu “Velike nagrade Ivo Andrić” dodelio nagradu za najbolju knjigu Borisavu Bori Đorđeviću… (SMEH)

    Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica… (SMEH)

    Predsednik Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković… (SMEH)

    Član žirija za dodelu nagrade Muharem Bazdulj… (cinični SMEH)

    Finalni smehotres:
    “Ime Bore Đorđevića na engleskom je Bob Dilan, a vi vidite da li se nešto gubi u prevodu imena, rekao je Bećković i istakao da, pošto je Dilan dobio Nobelovu nagradu, podjednako ju je zaslužio i Đorđević. Đorđević je sada dobitnik nagrade jednog nobelovca”, ocenio je Bećković.

   • Milan Aranđelović


    Politika

    Milan Aranđelović

    Možda mi je besumučno čitanje krimića pomutilo pogled na realnost, ali ne verujem da će ubica Olivera Ivanovića biti pronađen ispred neke crkve.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Blog

    Nebojša Vučinić

    Crnogorska princeza, italijanska kraljica. Jelena Petrović Njegoš Jelena Savojska. Ovo je priča o ženi čiji su posmrtni ostaci krajem godine u tajnosti preneti u Italiju, iz Monpeljea


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Muzika/Film/TV

    Milan Aranđelović

    Da se odmah na početku razumemo, od onih sam koje kada ih pitaju šta slušaju odgovore kako slušaju Balaševića.


    + više

    + više
    Continue reading →