Moj stav- Biljana Stepanović

Moj stav


Biljana Stepanović

Dakle, počelo je, sasvim očekivano. Te naše ubice sa Zakintosa su u stvari neki fini momci, lepo su se ponašali na plaži, lepo su se ponašali u komšiluku i onda im se odjednom “ovo” desilo. I sad im je život upropašćen. Doduše, fini je bio i momak koga su ubili, i njemu je život upropašćen jer više nije ni živ, ali to je moglo svakome da se desi.

Ironična sam tamo gde ironiji mesta nema? Nisam nažalost. To piše, samo malo drugačije formulisano jer svako ima svoj stil, u kolumni koleginice Anete Ivanović „Sinovi sa Zakintosa“ na sajtu Nedeljnika. Ta kolumna mnogo šta objašnjava na notornu temu – „zašto nam se ovo dešava“. Eto, kaže koleginica, neki od njih su se posle vratili da momku drugačije boje kože pomognu, pošto su ga prethodno išutirali u glavu.


+ više


„A šta da je moj sin taj što su ga išutirali ? Ili neko od ovih iz čopora mladih vukova? Da li bi i tada bilo dobro? Da li bi nam rekao, ili bi samo namršten uleteo u svoju sobu? A šta bi uradio da njegovi ortaci tako krenu u obračun verujući da su na strani pravde? Da li bi bio “sisa” i stajao po strani, da li bi probao da ih spreči ili bi šutnuo i on bar jednom dvaput da ga vučji čopor ne odbaci?! Gledam ga dok spava bezbrižnim snom devetogodišnjaka i molim se Bogu da ne bude nikad na ćošku gde se takve odluke donose. “ kaže Aneta.

Zaista sam se celog života trudila da ne ulazim u javne duele sa kolegama. Šta imam kažem im u lice, ali ovo je toliko krupna tema, mislim suštinska za ovu našu nesrećnu zajednicu, da taj princip prevazlazi. Draga koleginice, i ja imam sina. Upravo njihovih godina. Ni on sigurno nije savršen, kao što niko nije. Ali ja sam zaista svoj život uložila u to da ga naučim, prvo, da nikada, ali nikada ne bude deo „čopora“. Pogotovu “vučjeg”. To je za vukove, a mi smo ljudi. Drugo, učila sam ga da nikada, ali nikada ni jedno živo biće, a pogotovu živog čoveka, ne šutne u glavu. Ni u samoodbrani. I treće, ako je to naučio, ne može upasti u u dilemu da li da bude „sisa“ ili da ipak šutne, da ga društvo koje je za sebe odabrao, a to je „čopor“ ne odbaci. Ako on ništa od ovoga što sam ga učila ne usvoji, onda sam ja kao roditelj i kao čovek sasvim omanula. Sa moje tačke gledišta, onda je moj život sasvim promašen jer nisam uradila jedino što sam bila dužna da uradim. Vaš je sin još mali, možda imate vremena da ga ipak vaspitate tako da se nikad ne nađe na tom ćošku o kome govorite, na kome se takve odluke donose. Ali to sa ovim vašim stavom teško da ćete to moći.

Kažem, imam i ja decu, imam i ćerku koja je mogla da se nađe na mestu one devojke, pošto sam je davno naučila da ima pravo i da se druži i da se slika sa kim ona hoće. Svuda po svetu. I život te devojke je upropašćen.

Dakle, nije do dece, do roditelja je. I do sistema vrednosti koji se u ovoj zemlji neguje. Ako svoju decu ne naučimo na vreme, dok su još mala, da udaranje i šutiranje drugog nikako nije dozvoljeno već da čoveku u nevolji treba pomoći koliko god možemo, ako im ne objasnimo da pored junaštva postoji i čojstvo, a to je čuvanje drugih od sebe (staromodno i prevaziđeno, je l’ da) onda kad odrastu ne smemo ni da ih šaljemo u svet. Jer nikad nismo sigurni šta će da naprave.

Posted in MojStav, Naslovna and tagged .
   • Nebojša Vučinić


    Politika

    Nebojša Vučinić

    Ne pada sneg da pokrije breg… pa izgleda da neki ljudi ne ulaze u politiku tek da bi dali najbolje od sebe


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Vesna Vujić


    Društvo

    Vesna Vujić

    Komemoracija Nebojši Glogovcu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Čitam. Čitam i plačem, ko za rođenim.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Društvo

    Milan Aranđelović

    Normalna država bi preranu smrt od karcinoma pluća neke popularne osobe iskoristila kao povod za glasnu i snažnu kampanju u kojoj bi se skrenula pažnju na opasnosti od pušenja.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Region

    Zoran Čičak

    Uporište organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu ostaje jako, kako u pogledu trgovine ljudima, narkoticima i oružjem tako i u pogledu rizika kriminalne infiltracije u političke i ekonomske sisteme


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Srđan Ćesić


    Muzika/Film/TV

    Srđan Ćešić

    Jel zna neko o čemu se radi u filmovima?


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Janko Baljak


    Preporuka

    Janko Baljak

    Svi studenti i poznavaoci filma znaju šta su značile “Filmske sveske” koje je 1968. godine pokrenuo profesor Dušan Stojanović po ugledu na čuveni francuski časopis “Cahiers du Cinéma”.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Kultura

    Milan Aranđelović

    Malo humora nije na odmet.


    + više

    + više

    Žiri za dodelu “Velike nagrade Ivo Andrić” dodelio nagradu za najbolju knjigu Borisavu Bori Đorđeviću… (SMEH)

    Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica… (SMEH)

    Predsednik Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković… (SMEH)

    Član žirija za dodelu nagrade Muharem Bazdulj… (cinični SMEH)

    Finalni smehotres:
    “Ime Bore Đorđevića na engleskom je Bob Dilan, a vi vidite da li se nešto gubi u prevodu imena, rekao je Bećković i istakao da, pošto je Dilan dobio Nobelovu nagradu, podjednako ju je zaslužio i Đorđević. Đorđević je sada dobitnik nagrade jednog nobelovca”, ocenio je Bećković.

   • Milan Aranđelović


    Politika

    Milan Aranđelović

    Možda mi je besumučno čitanje krimića pomutilo pogled na realnost, ali ne verujem da će ubica Olivera Ivanovića biti pronađen ispred neke crkve.


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Blog

    Nebojša Vučinić

    Crnogorska princeza, italijanska kraljica. Jelena Petrović Njegoš Jelena Savojska. Ovo je priča o ženi čiji su posmrtni ostaci krajem godine u tajnosti preneti u Italiju, iz Monpeljea


    + više

    + više
    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Muzika/Film/TV

    Milan Aranđelović

    Da se odmah na početku razumemo, od onih sam koje kada ih pitaju šta slušaju odgovore kako slušaju Balaševića.


    + više

    + više
    Continue reading →