Sila privlačnosti trailer


Politika

Ana Manojlović

Putin svira klavir u Kini. Hor ruskih kadeta defiluje Beogradom. Vanzemaljci su sleteli u Moskvu… Da li biste gledali ruski SF film? Kolika je “Sila privlačnosti” Rusije?


+ više

Ne, stvarno, da li biste odgledali ruski SF film? Ja sam ovaj gledala i mogu vam reći da ne zaostaje za holivudskim, ni po čemu. Oni koji se bave filmom će vam reći da su vanzemaljci konačno sleteli u Moskvu, što preneseno znači, da je Rusija izašla na crtu SAD u polju u kojem je ova neprikosnovena – u naučnoj fantastici.
Poslednje dve decenije Rusija ozbiljno radi na širenju svoje meke moći. Nepolitičkim sredstvima pokušava da širi svoj uticaj ne samo u zemljama bivšeg Istočnog bloka, nego i na Zapad. Pokušava da ispriča svoje viđenje istorije i svoju ulogu u Drugom svetskom ratu istorijskim spektaklima kao što su „Staljingrad“ i Viking. A Zapad izaziva naučnom fantastikom, kao što je „Sila privlačnosti“.
Sem filmova koj pariraju holivudskim, Rusija je napravila i crtani film koji bi uslovno rečeno mogao da parira Dizniju. Devojčica Maša u tradicionalnoj nošnji sa maramom i penzionisani cirkuski medved na jutjubu imaju više od 2 milijarde pregleda. Ruski hor Aleksandrov pevao je na ruskom u srcu Vatikana, a doba babuški, lada i votke i slika o lenjim i pijanim Rusima, izgleda kao davno prošlo vreme. SAD su decenijama širile svoju meku moć prodajući američki san, a Putin zapadnim sredstvima, na ruski način, izvozi antiglobalistički san. Raša tudej skoro deceniju plasira ruske informacije na perfektnom engleskom, a Putin sa Noćnim vukovima jaše američkog Harlija Dejvidsona putem antifašizma.
Mek moć Istoka i Zapada, svakako je još uvek neuporediva, ali đavo je u detaljima, pa ne bi bilo loše prepoznati note koje je odsvirao ruski predsednik za klavirom dok je čekao kineskog. Svirao je Moskovske prozore i Grad na slobodnoj Nevi.

Posted in Društvo, Naslovna, Politika and tagged .