Тријумф Португалије на 62. „Евросонгу“


Kultura

Ljubica Gojgić

Muzika nije vatromet, to je emocija! Tako je mladi, talentovani Portugalac Salvador Sobral prokomentarisao svoju (ne)očekivanu pobedu na ovogodišnjem Evrosongu.


+ više

Muzika nije vatromet, to je emocija! Tako je mladi, talentovani Portugalac Salvador Sobral prokomentarisao svoju (ne)očekivanu pobedu na ovogodišnjem Evrosongu.
Evrovizija, danas Evrosong, nezaobilazna je majska fešta moje generacije. Ne poznajem gotovo nikoga ko sa nestrpljenjem nije čekao to takmičenje u pevanju, I prenos na jednom od dva kanala jugoslovenske televizije. Čekale su se pesme, na jezicima koje znate I onima koji vam “zvuče čudno”, čekale su se šljokice u stajlingu pevačica a iznad svega, čekalo se glasanje! Ono je I tada više otkrivalo ko je za koga politički, nego koja je pesma najbolja, I baš je zbog toga bilo zanimljivo. U kladjenju na rezultat, sigurica je uvek bila da će Kipar Grčkoj dati “12 points”!
U svojoj evoluciji Evrosong je postao komercijalna priredba, globalističkog koncepta, sa elementima freak show-a. Scene su sve veće, tehnika je sve savršenija, pesmu zamenjuje performans (letenje, skakanje, plakanje…) a takmičari pevaju na engleskom, tako da ih ceo svet razume. I onaj svet u Australiji, koja je sada I država koja se takmiči (!) a ne samo daleko mesto gde se Evrosong rado gleda. Ove godine, veću pažnju evropsko takmičenje izaziva I u Americi pa treba čekati I videti hoće li I SAD postati Evropa. Draž nekadašnjeg takmičenja, gde su kandidati pevali na finskom, švedskom, rumunskom…nepovratno je izgubljena. Od prvobitne Evrovizije ostala je samo politika koja se prikazuje u svom ružnijem obliku. Naročito ove godine, u Ukrajini.
I onda se desi čudo. Na takmičenju pobedjuje mladi Sobral, moderni fadista, momak svedenog nastupa I beskrajne emocije. Kakav divan preokret! Kakva sjajna poruka da muzika nije vatromet nego emocija. Muzika može biti I vatromet, naravno, ali Evrosong ne treba da bude smotra istih kojima pesme štancuje isti kompilator, a koji se razlikuju u visini skoka I dubini krika. Salvador Sobral je nada da nije sve izgubljeno za Evroviziju. Vidimo se u Lisabonu 2018!

Posted in Kultura, Muzika/Film/TV, Naslovna and tagged .