Milan Vapa – portret predratnog tajkuna u Srbiji


Knjiga

Srđan Garčević

Put Milana Vape – od siromašnog siročeta do štamparskog tajkuna i prvog vlasnika zgrade u kojoj se nalazila zlosrećna Narodna Biblioteka – je sjajna vinjeta o životu i radu u predratnoj Srbiji


+ više

+ više

Milan Vapa je možda najpoznatiji kao prvobitni vlasnik zgrade u kojoj je bila smeštena zlosrećna Narodna Biblioteka na Konsančićevom Vencu, koja je stradala u bombardovanju 6. aprila 1941. Ljubitelji arhitekture i istorije Beograda ga možda i povezuju sa ogromnom fabričkom zgradom preko puta BIGZ-a (tj. bivšim Jugošpedom), koja je bila izgrađena 1921. za Vapinu fabriku papira..

Biografija Milana Vape, objavljena u knjizi izdatoj povodom desetogodišnjice početka rada njegove fabrike, je puna anegdota koje pokazuju kako je izgledao život u Srbiji s kraja 19. i početkom 20. Veka vremena – od toga koje su kafane bile popularne do provejavanja socijalističkih ideja.

Uobličena da se čita kao kapitalistička bajka o siromašnom siročetu koje je postalo jedan od najuspešnijih industrijalaca kraljevine Srbije, biografija Milana Vape počinje kada je sa 15 godina iz Smederevske Palanke došao u Beograd 1889. da postane šegrt u knjigoveznici blizu Varoš-Kapije.

On je kasnije otišao u Budimpeštu gde se zaposlio u modernoj fabrici Adolfa Singera, i tu se u biografiji veoma živopisno opisuje život naših siromašnih radinka, koji su tada (kao i sada) odlazili u veće evropske gradove u potrazi za srećom – od peripetija sa nalaženjem stana, do oslanjanja na druge ljude s naših prostora za uputstva.

Biografija, u skladu sa svojim “rags-to-riches” žanrom je manje detaljna u delovima kada se Vapa vratio u Srbiju i zaposlio se u Državnoj Štamapariji gde je uveo razne inovacije, pre nego što je postao privatnik i krenuo da gradi svoju papirnu imperiju u blizini radionice gde je započeo svoj zanat.

Ona se završava savetima Milana Vape mladim radnicima koji ističu istrajnost i to da se ne odaju čarima socijalizma – što je zanimljivo s stanovišta Vapinog sopstvenog ideoločkog puta. Sam Vapa je inicijalno bio vatreni socijalista međutim njegove političke aspiracije je izgleda ugušila Budimpeštanska policija kada je ga je uhapsila tokom agitovanja dok je tamo radio u fabrici.

Iako se preorijentisao desno i uzidigao se kroz hijerarhiju tadašnje srpske narodne štamparije, on je zadržao volju za društvenim uticajem i propagirao ekonomski i socijalno liberalne ideje; njegov moto, ispisan na fabrici, je bio “Radi, Živi i daj drugome da živi”

Posted in Ekonomija, Knjiga, Naslovna.
   • Zoran Čičak


    Hronika

    Zoran Čičak

    Građanina Aleksandra Vučića Republika Srbija nije zaposlila da vređa ljude, preti im i laže o njima – to nije njegov posao kao službenika Republike, i za takve radnje on ne uživa nikakav imunitet.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Tamara Skrozza

    Moj stav


    Tamara Skrozza

    NE RAZUMEM razloge zbog kojih je Nezavisno udruženje novinara Srbije – uprkos jasnom stavu tek formiranog Izvršnog odbora – opet selo za sto sa savetnicom predsednika Srbije za medije.


    + više

    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Razno

    Nebojša Vučinić

    Taman kad pomislim da me ništa ne može iznenaditi, neki “medij” me demantuje.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Anita Mitrović Đukić


    Hronika

    Anita Mitrović Đukić

    Kad sledeći put opsujete život i sudbinu, setite se priče ovog deteta…


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Mediji

    Zoran Čičak

    Juče je londonski Fajnenšel Tajms, posle dužeg vremena, objavio dug i ambiciozan tekst o Srbiji. Nedavno, tekst slične dužine i ambicija, objavljen je u ovom listu i o Makedoniji.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Zdravlje

    Nebojša Vučinić

    Kad čovek dugo i neizlečivo boluje, a nema načina da sebi skrati muke, on – izmisli mašinu za samoubistvo.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Politika

    Zoran Čičak

    Nemačka je u jednom dubljem istorijskom smislu Kenigzberg izgubila mnogo pre 1945 – u španskoj Gernici, u Varšavskom getu, u dimu krematorijuma Aušvica i Treblinke, u razrušenom Koventriju i Beogradu.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Nebojša Vučinić


    Kultura

    Nebojša Vučinić

    Da se podsetimo jedne interesantne godišnjice. U aprilu 1922. nastao je prvi crnogorski film: uz svakovrsnu pomoć italijanske kinematografije, svakako, ali – datum je dragocen. A film je izgubljen.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Milan Aranđelović


    Politika

    Milan Aranđelović

    Zanimljivo je što Ivica Dačić odnos policije prema Marku Đuriću tokom njegove desetominutne robije upoređuje sa slučajem Pabla Eskobara.


    + više

    + više

    Continue reading →
   • Zoran Čičak


    Politika

    Zoran Čičak

    U petak je Politika objavila tekst Boška Jakšića pod naslovom „Njujorška misterija Aleksandra Vučića“.


    + više

    + više

    Continue reading →