Izveštaj o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini Republike Srbije


Ekonomija

Tamara Spaić

Otimačina


+ više

+ više

Vrednost otimačine, kad je u pitanju obradiva zemlja, meri se milijardama evra. Za toliko su bogatiji pojedinci u vrhu vlasti, a siromašniji svi građani. Jer, svi smo opljačkani. Na desetine hiljada hektara plodnog zemljišta u nekadašnjoj društvenoj svojini je pokradeno u trouglu Agencija za privatizaciju, Republički geodetski zavod i Ministarstvo poljoprivrede.

Da od razmera otimačine, bahatosti sa kojom je kršen zakon i nedodirljivosti sa kojom se pljačka prikriva zastane dah, dovoljan je i samo primer čuvenog Mileta Jerkovića koji je privatizovao 30-tak hiljada hektara najplodnije vojvođanske zemlje, a kad su te privatizacije poništene, u katastar se vratilo samo 4 hiljade hektara državne zemlje. Ostatak od oko 28 hiljada je nepovratno »nestao« a Katastar krije podatke gde, odnosno u čiju privatnu imovinu je nezakonito upisano tih 28 hiljada hektara. Mile Jerković se umesto da se znoji pred sudom, u zatvoru ili sličnom mestu i postupku, baškari u Americi, a umesto da bude okrivljen postao je saradnik policije u istrazi koja je očigledno završila u vojvođanskim maglama.

U Vojvodini se ipak sve zna. Iako se u zvaničnim papirima, transakcijama ili policijskoj istrazi pominju manje ili više poznata imena kriminalaca ili potpuno nepoznati nazovi biznismeni, Vojvođani tvrde da iza svega najčešće stoje dva imena koja samo šapatom izgovaraju. Kad jednog dana Katastar, republički i svi lokalni, transparentno pokažu sve što bi morali da objave, putevi novca će biti dovoljno jasni da neće morati da se šapuće. Na ostacima nezavisnog novinarstva i ruševinama tužilaštva i regulatornih institucija je da taj postupak pokrenu.

O slučajevima aranžmana sa Al Ravafedom, propadanju i pljački Bačke iz Sivca, Jadrana iz Nove Gajdobre, Agrobačke, Mladog borca, ali i čemu služe subvencije koje Krkobabić deli novim kobajagi zadrugama postoji odličan, sveobuhvatan izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije. Svaki detalj iz tog izveštaja, završenog u januaru ove godine, je novinarsko zakopano blago.

Posted in Ekonomija, Naslovna, Region.