BBC Earth


Svet

Srđan Ćešić

Gledao sam onaj BBC Earth.
Ono ništa nije normalno.


+ više

+ više

Ima neke ptice, žive negde u džungli. Izgledaju kao da ih je naslikao Mondrijan ali ne Mondrijan u punoj formi, nego kao da ga je malo već načeo parkinson. Malo krivudava linija ali ipak žuta, šerpa plava i crvena jasno odvojene crnom linijom. I onda kako izgleda njihov ljubavni život. Ženke se štekuju negde visoko, a ovaj mučen je šaren samo na ledjima i pošto ženke njegove vrste vole šareno, on prvo rasprema lišće dok ne popizdi, sa zemlje i sa sveg drveća koje zaklanja vidik, napravi jedno pet kvadrata čisto, samo on da svetli kad se gleda iz ženske ptičije perspektive. Onda se popne na drvo i peva sve što zna, zabavne narodne, koračnice iz noba, ko na svadbi, sve što publika traži. I onda konačno dodje ova mićonka, ali sve kao nisam ja zbog tog došla, ja uopšte ne radim takve stvari, gleda ga malo onako sa trećeg sprata, ne figurativno, bukvalno sa trećeg sprata. I onda onaj frajer rastegne ledja iz kojih ispadne fluo zelena kragna. I onda ova kad vidi fluo kaže idi jebote, takvog čoveka sam čekala ceo život, daću ti taman da me ćale proda kineskom restoranu kao piletinu. I onda celo zezanje traje tri sekunde. I to snimano sa cirka dvesta frejmova u sekundi. Pa prijatelju jel si mogao za poslednjih sedamsto miliona godina da nadješ lakši način da se ratosiljaš tih nagona nego da puštaš perje u boji? Budizam? Ili da sečeš kandže na desnoj ruci?
Onda su bile neke druge ptice koje se ženkama udvaraju plesom. I to igraju ko Džejms Braun. I tako se i oblače. I to igraju na nekim visokim tankim granama. Reskiraju da padnu i slome vrat. I onda ova ćurka neće. I garantovano posle legne pod nekog gavrana i ode da živi kod njega u gnezdo sa dve patke, kokoškom i osam jaja.
Onda ima neke bube. Idu negde. Onda neku iz ofa samo skupi jezik kameleona. Koji je dugačak kao ceo kameleon. Srećom nije bilo ništa o seksu medju kameleonima.
Onda ima neki pauci što mame ženku plesom. Ali ako ne igraju dovoljno lepo ona ih pojede. Onda ovaj djuska, djuska, ova krene ka njemu da ga pojede, ovaj beži, ali pravo muško govno, ne prestaje da igra i osvrće se, kao možda mu se ipak posreći. Onda mu paučica ipak da. I onda ga pojede. Pa jel ti nije palo napamet da muvaš buba maru, ona bi ti rekla nikad joj nije bilo kao sa tobom, imaš najveći koji je videla. I jede samo polen.
I onda neko napiše na fejsbuku relationship status – its complicated. Pa šta je tolko komplikovano majke ti? Jel ti neko pojeo stopalo a ti i dalje misliš da tu ima materijala za stabilnu vezu?

Posted in Kultura, Razno, Svet.