Mirko Ilić: Ako ih ignorišete huligani će doći kod vas


Društvo

Milan Aranđelović

Bio sam na predavanju Mirka Ilića na temu “Novi simboli mržnje” gde je govorio o nacističkim simbolima (i pivu) kao delu navijačke ikonografije na tribinama širom pokojne Jugoslavije.


+ više

+ više

Uz sve fotografije kojima je ilustrovao svoju priču bio sam zapanjen koliko nacističkih simbola zapravo ima na tribinama stadiona, sportskih dvorana (čak i na odbojkaškim utakmicama ženske momčadi) i oko njih. Sve ovo i nekako, ali me je posebno uplašilo što zapravo, dok nam Ilić nije skrenuo pažnju, nisam ni obraćao pažnju na to obilje nacističkih simbola na sportskim priredbama širom bivše Juge. Nije da nisam znao da su to nacistički simboli. Jesam, znao sam za sve njih. Samo nisam obraćao pažnju. I to me je najviše uplašilo. Koliko smo oguglali i ne primećujemo opasnost koja nam, i bukvalno, maše zastavama ispred očiju.
Veoma otrežnjujuće predavanje koje bi bilo korisno da pogleda svako ko makar i pomišlja da je navijanje ili gledanje bilo kog sportskog događaja gde učestvuju timovi iz zemalja od Vardara do Triglava nešto manje od kolaboracije sa zlikovcima.

E, sada, ovo je važno.

Ilić je rekao da sponzori sportskih klubova u Americi, gde nacista ima kao i kod nas, ne bi dozvolili da iza njihovih banera oko stadiona stoje zastave sa kukastim krstovima i sličnim sranjima. Tako da bi vlasnik sportskog kluba mogao da bira da li mu je draže da se odrekne novca sponzora i reklama ili naci zastava. Jasno je svima šta će odabrati.

A, dodaje Ilić, vlasnici sportskih klubova u Srbiji mahom su građani Srbije. Dakle mi, kroz porez, plaćamo da nam nacisti, koji su u ratu ubijali naše pretke i okupirali našu zemlju, mašu svojim sranjima.

Pita nas, na kraju, Mirko Ilić zašto to radimo.

Stvarno. Zašto?

Predavanje je završeno ovim pitanjem i prigodnim citatom Martina Lutera Kinga: “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war”…

Posted in Društvo, Kultura, Naslovna and tagged .