ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Урбанизација паркова


Društvo

Vesna Vujić

Gradska uprava je “napala” zelenu oazu između Ušća i Zemuna. Pozvan je danski arhitekta da isparceliše zemljište, da urbanizuje park, praktično da ga uništi! Ko će to da plati, a ko će da profitira?


+ više

+ više

Doba najveće pošasti po Beograd bilo je krajem prošlog veka kada je gradsku upravu zauzeo Sepeo, a Zemun srpski radikali. Preko noći su instalirali kiosk urbanizam, samo je falio šator pa da vašar bude kompletan. Lokalna vlast pod upravom porodice Drašković je brzo shvatila da je poslovni prostor masna koka. U centralnim gradskim opštinama su svi lokali stavljeni pod čvrstu kontrolu, pa su cene poletele u nebo.

E sad smo stigli do građevinskog zemljišta i nekretnina. Svako parče gradske zemlje je suvo zlato, pogotovo ono na dobrim lokacijama, pa je tako nikao i “Beograd na vodi”.

Luka Ćelović, jedan od najbogatijih trgovaca, podigao je najlepše zgrade u Karađorđevoj ulici (zgradu Zadruge, hotel “Bristol” , stambeni blok preko puta Autobuske stanice), a prostor između današnjeg Brankovog mosta i pristaništa uredio je kao park. ( Inače, verujući da je za Srbe najvažnije da investiraju u nauku, celokupno bogatstvo je ostavio kao zadužbinu Beogradskom univerzitetu.)

Kad sam nedavno upitala gradskog arhitektu Milutina Folića, koji se pohvalio “Beogradom na vodi”, kako to da se taj bogati beogradski svet nije prvi setio da se naseli na samoj obali Save, odgovorio mi je da je razlog što nisu imali modernu tehnologiju za uređenje podvodnog zemljišta! Da, da, nisu znali da je onolika Venecija na balvanima.

Onda je došao Siniša Mali a sa njim, eto, Beograd je tehnološki progledao, naročito na ostatku najboljeg gradskog zemljišta pogodnog za gradnju najskupljih kvadrata. Kakva pogodnost što je taj prostor vlasništvo javnog preduzeća “Železnice Srbije”, pa mu to dođe ko ničija zemlja. Da je kojim slučajem srpski Dubai zidan na novobeogogradskoj strani, gde bi iole bio primeren, zemljište bi moralko da bude kupljeno, a ovako- zna se ko šiša “Železnicu”, za džabe.

I to nije kraj. Čim pređeš most, na desnoj strani onoliki park, samo drveće i trava, sve prazno, osim Palate “Srbija” nigde zgrade sa pogledom na Dunav. I, tu se pojavljuje vizionar, mag za nekretnine na obalama, od bugarskog Sozopola do Beograda. Gradonačelnik Mali, čovek, takoreći jarbol!

Posted in Društvo, Naslovna and tagged .