NOVINE OD 1. SEPTEMBRA Uniforme i za one koji ih nisu hteli, a mnogo toga moraće da UČE I NASTAVNICI


Društvo

Milan Aranđelović

Ako su nas dosadašnje grandiozne i sveobuhvatne reforme obrazovanja dovele tu gde jesmo, dokle tek možemo stići sa reformom koja je svedena na nove školske uniforme?


+ više

+ više

Iako uloga školskih uniformi u obrazovanju mladih naraštaja i njihovom pripremanju za obavljanje važnih i odgovornih zanimanja poput poslova astronauta, lekara, pilota ili članova upravnih odbora javnih preduzeća do sada nije u potpunosti rasvetljena dve stvari su ipak očigledne. Prva stvar je da su one od vrhunskog značaja za sticanje samog obrazovanja i, drugo, da su najmanji zajednički sadržalac svih reformi obrazovanja.

Uprkos tome što se istoričari i arheolozi još uvek spore oko toga da li misija solunskog bratskog dvojca oličena u likovima Ćirila i Latina… ovaj… Metodija svoj uspeh u prvoj poznatoj reformi obrazovanja u Srbalja duguje pre svega školskim uniformama koje su oktroisali Južnim Slovenima oni koji su danas/juče/ sutra (nepotrebno precrtati) zaduženi za reforme obrazovanja sve svoje nade mahom polažu upravo na školske uniforme.

Verohovna škola koju je od 1830. godine vodio Dimitrije Isailović bila je poznata po tome što je celokupna prva generacija ponavljala prvi razred. Kada su neki ipak uspeli da je završe knez Miloš Obrenović nije bio zadovoljan rezultatima. Njemu su za potrebe pravljenja prave države bili potrebni profesionalni činovnici, a iz ove škole je dobio učenike koji znaju napamet da deklamuju delove iz Ilijade, Odiseje, a Jupitera mi, i iz Eneide. Kao praktičan čovek i praktično nepismen odmah je raspustio tu školu i osnovao drugu u Kragujevcu. Nekoliko decenija kasnije školski inspektori su u svojim izveštajima pisali kako učenici znaju kada je rođen i kada je umro Marko Kraljević, kao i koje je godine bila Kosovska bitka (ona iz 1389. godine), ali da ne znaju da li je on mogao da učestvuje u njoj. Učenici su, takođe, znali kako se izračunava zapremina, ali nisu znali da izračunaju zapremina učionice.

„Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“, rekao je svojevremeno glasoviti Valtazar Bogišić koji kao da je ciljao na srpsko školstvo, a ne na crnogorski pravni sistem.
Tako je i srpsko školstvo nastavilo da se razvija kao mašinerija za vežbanje memorije i besmisleno pamćenje podataka, a ne za podsticanje razmišljanja ili povezivanje i primenu informacija i stečenog znanja.

Razmišljanje među narodom je vazda bila opasna rabota, naročito po one na vlasti, tako da oni nisu bili radi funkcionalnim školskim sistemima ili, isto takvim, reformama obrazovanja.
I zato su školske uniforme vrhunac svake srpske reforme obrazovanja. Osvežavaju, a ne objašnjavaju!

Posted in Društvo, Naslovna and tagged .