Obnova Milenine kuće


Kultura

Anita Mitrović Đukić

Ponosna na Srbiju koja ima veliku Milenu Pavlović Barili, ogorčena na Srbiju koja ne zna šta ima…


+ više

+ više

Obradovao me je i rastužio jutros tekst Večernjih novosti o Galeriji i rodnoj kući Milene Pavlović Barili.

Pre par godina igrom slučaja posetila sam galeriju u Požarevcu. Kao novinar koji se nije najavio direktoru već je došao u privatnu posetu prijatelju, ali je hteo da iskoristi dolazak i napiše par reči o blagu koje imamo a za koje skoro i ne znamo, bila sam prvo iznenađena neshvatanjem direktora koliko je vaćno da u vremenu šunda, neki novinar hoće da piše o kulturi. Nije imao vremena, postrojavao je zaposlene. Njegova energija bila je tako u suprotnosti sa tim očaravajućim mestom. Da, najvažniji su ljudi, ali to je već druga tema.

Milena je bila, javnost uglavnom zna, srpska slikarka, prva Srpkinja čije se delo pojavilo na naslovnoj strani američkog modnog časopisa “Vogue”. Bila je ozbiljan portretista, a na njenom platnu se našao i slavni glumac Rudolf Valentino. I danas, 72 godine posle njene smrti, Barili izaziva osećaj misterije, sete i šika koji ne prolazi. Retki su ljudi koji za sobom ostave čestice sjaja, da lebde, između jave i sna, zauvek…

Kuća je puna sete i osećaj koji obuzme čoveka koji unutra uđe, je – nedostajanje. Majci je mnogo nedostajala i ta njena tuga za Milenom i danas živi između zidova. Srpska slikarka je umrla daleko od doma, u Njujorku.

Tog dana smo pogledali njene radove, njene lične stvari, pisma majci. Kustos, ljubazna i fina žena nam je rekla da se u podrumu nalazi veliki broj Mileninih haljina od kojih je svaka umetničko delo. Pitala sam zašto haljine nisu izložene u nekom prostoru da ih posetioci mogu videti. Rekla je “pa, nemamo mesta” a ja sam prilikom kratkog i neprijatnog susreta sa direktorom videla da njegova kancelarija ima bar 20 m2. U druge prostorije nisam mogla da uđem, jer novinari posebno nenajavljeni ipak su nepoželjni gosti.

Šta Srbija ima, a nema? Zaostavština ove prerano preminule svestrane umetnice se danas nalazi širom galerija i privatnih kolekcija. Srbija ima Milenu Pavlović Barili i njenu memorijalnu galeriju iz koje se izlazi sa potpuno drugačijim emocijama nego kada se u nju ulazi. Svetski priznata i poznata, samo je u Srbiji “skrajnuta”. Zvuči potpuno neverovatno da je u srpskim umetničkim krugovima Milena Pavlović Barili bila nepoznata do sredine XX veka, kada je već preminula. O javnosti da ne govorimo. Svi znaju ko je Ajfonka, retko ko zna ko je bila Barili. Šta bi bilo da jedna Austrija ima Milenu Pavlović Barili i kako bi izgledala njena galerija i privatna kuća u Beču? Ko bi bio na njenom čelu?

Kao novinar, pozdravljam napore gradske uprave Požarevca koja je raspisala nagradni konkurs za izradu idejnog rešenja za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju njene rodne kuće. Kao misleće biće, apelujem na državu da se pozabavi kulturom i blagom koje imamo jer smo u ambisu iz koga je sve teže izaći. Kao žena, klanjam se ženi čiji radovi i život i danas inspirišu…u XXI veku žrtve srpske svakodnevnice sve češće su žene, a jedna žena bila je veća od veka u kome je živela. Srbija IMA, ali neće…

Posted in Dobar dan, Kultura, Naslovna and tagged .