MAJKA U 60. GODINI: Ona je druga najstarija porodilja u istoriji Srbije i evo šta o tome ima da kaže


Društvo

Tamara Skrozza

Kad bi čovek gledao samo onlajn komentare na vesti o roditeljstvu, pomislio bi kako u Srbiji žive idealna, natprosečno nadarena i sposobna deca.


+ više

+ više

Na svaku vest iz tog domena, kao po pravilu, javljaju se horde roditelja koji su otkrili tajnu pravog i jedino ispravnog ponašanja u trudnoći, baš kao i tajne porođaja, dojenja, nege pupka, skidanja pelena, vaspitanja i obrazovanja deteta. S visina takve spoznaje, ovi se roditelji božanskim gnevom obraćaju svim nevernicima koji su se usudili ne samo da kažu, već i da pomisle nešto drugačije od njih.

Slično se i u realnom životu dešava. Slušajući silne mudrolije, izrečene s visine, bespogovorno, zapita se čovek kako su u Srbiji – zemlji s toliko prosvećenih majki i mudrih očeva – deca uglavnom nalik na svoje vršnjake u ostatku sveta (a u nekim kategorijama i lošija od njih). Kako to da ti i takvi roditelji nisu stvorili podvrstu ljudskog roda čija je svaka jedinka genijalna, odmah po rođenju sposobna da hoda, ide u toalet, govori, peva, piše, crta i govori nemački? Kako im nije uspelo da odgaje decu otpornu na sve spoljašnje faktore – superiorne u svojoj fizičkoj, intelektualnoj, mentalnoj i psihološkoj moći?

Vest o ženi koji je u šezdesetoj godini rodila dete, ovakve je roditelje dovela u stanje transa. Te kako će dete zavitlavati vršnjaci, te kako su deca mlađih roditelja više takmičarski nastrojena (?!), te koje je pravo vreme za rađanje, te da li je sebično ili nije sebično.
Bilo je tu i glasova razuma, čestitki majci koja je (samo) želela dete, ali su ton i nastup ovih “bogom danih”, kao i obično – prevladali.

Ne znam kakvo će biti dete ove žene, baš kao što ne znam kako će na kraju ispasti moj, a ni podmladak ovih što o toj temi izgleda sve znaju. Ne verujem da starost roditelja ima veze s kompetitivnošću, inteligencijom ili bilo kojim drugim ličnim svojstvom deteta.
Mislim ipak da bi ovi sveznajući mogli da malo smire doživljaj i prepuste prirodi da uradi ono što joj je inače posao. U suprotnom – jadna njihova deca.

Posted in Društvo, Naslovna, Zdravlje and tagged .