BOLESNOJ MISICI ĆE OVO TEŠKO PASTI! KARIĆ VEĆ IMA NOVU DEVOJKU, A ONA JE BIVŠA DEVOJKA OVOG PEVAČA!


Društvo

Anita Mitrović Đukić

Da li smo i mi novinari, ljudi?


+ više

+ više

U moru gadosti koje nam mediji serviraju, a koja se svakog dana takmiči jedna s drugom, jedna novinarska “gadost” mi se nedeljama vrzma po glavi. Istina, teško je u Srbiji odrediti šta je, onako, najgadnije…
“Mediji” su preneli redom kako je bivšu misicu koja boluje od raka, dečko (koji je “zahvaljujući” njenoj bolesti postao poznat) prevario i našao, hej, novu devojku!

Dijana Milojković je pametna, prelepa, mlada devojka koja ima karcinom protiv koga se bori. Mediji su uperili reflektore u nju kada se razbolela i pisali o njenoj snazi, vedrini i spremnosti da bolest pobedi. Imala je i momka koji ju je u toj borbi podržavao. Ali, kako to već umešno rade srpski mediji, danas na tronu sutra u blatu, novinari su bez trunke empatije, ljudskosti prema jednom biću koje se bori za goli život, zarad klikova i tiraža, časkom (jer “bolju vest” tog dana nisu imali) uz kaficu, listajući instagram, odlučili da je “likvidiraju”. Saznali su preko drugarica koje baš vole da dobiju komadić slave, da ju je momak ostavio zbog one maloletnice što joj je neki pevač slao poruke koje su takodje bile HITČINA meseca.

I odjednom je sve bilo nevažno, i njena bolest i borba i snaga…i ljubav njenog, samo ona zna, kakvog života. Kakvi smo to ljudi, mi novinari? Da li smo ljudi?

Koliko na savesti košta ta rana koju nekome zadajemo? Imamo li savesti?
Larmati po medijima nad nečijom nesrećom, secirati nečiju dušu koja već vodi najtežu bitku i kopati po ranama, dosoljavati – najjadniji je oblik onoga što se danas u Srbiji naziva novinarstvo.

Imala sam koleginicu koja je jedva čekala teren – sahranu! Govorila je”pa to je najlakše zarađeni honorar, slikaš suze majke, sline, gužvu, sanduke, ispišeš ono – jauci su parali nebo nad grobljem, i eto priče. Pa još nedelju dan teraš s novim detaljima, krv, oružje, roditelji. Ništa lakše!”
Ništa lakše nego u novinarstvu biti šljam. Nema razlike između Dijane i “lake priče” mada i ovde vodim računa koju ću reč upotrebiti.
Novinari, bežite iz novinarstva! Šljam nas je pobedio. Dijana, izvini. I samo nared, lepoto i snago!

Posted in Društvo, Naslovna.